T-rijbewijs (2017)


 

Sinds 1-7-2015 is het T-Rijbewijs een feit. 

Alle bestuurders van een Landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg dienen in het bezit te zijn van een T-rijbewijs. Het T-rijbewijs geldt in principe voor alle LBT’s en MMBS’en. Er zijn twee uitzonderingen.

1.  LBT’s en MMBS’en die: inclusief verwisselbaar uitrustingsstuk aan de voorkant niet breder zijn dan 1,3 m en die worden gebruikt voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of               hondenpoep verzamelen. Deze voertuigen mogen niet zijn voorzien van de mogelijkheid om een aanhangwagen of getrokken verwisselbare machine te trekken.

2.  Voor heftrucks, die niet breder zijn dan 1,3 m, zonder aanhangwagen of verwisselbare getrokken machine, en die worden gebruikt voor het laden en lossen in de directe omgeving van een fabriekshal of magazijn         is geen T-rijbewijs nodig. De scholing voor bestuurders van heftrucks die nu al verplicht is op basis van ARBO-wetgeving blijft gewoon bestaan.

Het "oude" trekkercertificaat is nog maximaal 1 jaar geldig geweest en moest voor 1-7-2016 omgezet worden in een T-rijbewijs. Mensen die voor 1-1-2015 hun autorijbewijs hebben en ouder zijn dan 18 jaar, krijgen automatisch hun T-rijbewijs bij de eerstvolgende verlenging van hun autorijbewijs. 

 

Voor alle informatie, zie de brochure van het CBR via de volgende link: brochure T-Rijbewijs (bron CBR)